vorig bericht | overzicht | volgende bericht

Bolivia

9 augustus

Salar de Uyuni

Uyuni is een gehuchtje van niets, ergens in the middle of nowhere die Altiplano Boliveano heet. Door rotsige en kale bergen omgeven, nog kalere steppe, bestaande uit zand, stenen en - helaas - zwerfafval. De verzameling huisjes dankt haar bestaan in dit maanlandschap aan haar treinstation, ooit belangrijk knooppunt voor de per spoor te transporteren metalen uit de vele mijnen, zoals bijvoorbeeld Potosí. Deze had een directe verbinding met Cobija en Antafogasta: ooit voor Bolivea belangrijke - en enige - havensteden, nu Chileens territorium. Deze verloren gegane burenruzie ligt erg gevoelig en broeit daarom nog steeds (nauwelijks contact op politiek niveau). Net als de oorlog in de jaren dertig met de andere buur Paraguay heeft Bolivia afgesneden van de economisch belangrijke oceanen en mede daardoor tot een armoedig bestaan veroordeeld.
Markante getuigen van Uyuni als voormalig spoorknooppunt is het treinenkerkhof langs de rails verderop. Verschillende roestige locs en wagons zijn hier gedumpt en wachten, ijzersterk als ze zijn, geduldig op hun definitieve lot.

In het plaatselijke hostel kom ik gelijktijdig aan met een Cypriotische Brit, waarmee ik een kamer deel. Financieel voordeel levert het dit keer niet op, de norrige bazin is niet tot een 'tarifa especial' te verleiden! Na wat uitwisselen van reiservaringen en -tips (de een komt van bestemmingen die de ander nog wilt bezoeken) verruilen we dit standaard reizigersonderwerp als snel voor belangrijkere zaken: voetbal! Twee hardcore-liefhebbers blijken elkaar te hebben getroffen en de avond wordt naast pizza en bier gevuld met een hele reeks WK`s, EK´s, tig Engeland-Nederland, 4-4-3, Arsenal en Fortuna´s roemruchte Engelse spitsentraditie (al blijken die op de eilanden minder bekend). Hij vertrekt een dag later, de ochtend dat ik Parijzenaar Hervé een dag eerder dan verwacht weer tref. Na de condirreal-tocht gaan we nu een meerdaagse jeeptour ondernemen dwars door de zoutvlaktes en altiplano.
Deze trip gaat, naar goed Boliveaans gebruik, chaotisch van start en samen een andere Nederlander delf ik wederom het onderspit tegenover 4 Fransen. De jeepbemanning wordt gecomplementeerd door chauffeur cq gids Marino en kokkin Betty: al snel 'DJ Betty' met de verantwoordelijkheid over de Latino-hits en golden seventies en eighties suisende Yoko-radio van de Toyota Landcruiser.

Uyuni uitrijdend verwisselt het landschap gestaag van gedaante en neemt het surrealistische karakter alleen maar toe met het betreden van de zoutvlaktes. Zeker als we na andarhalf uur rijden 'aanmeren' bij Isla Pescado; een rotsige puist midden in het zoutmeer en gevuld met stekelige cactussen.
In de avond komen we met beurse billen aan te San Cristobal, ook al een gehucht met opmerkelijke historie. Dit dorp is enige jaren geleden 'opgepakt' en enkele kilometers verderop weer neergevlijd. Dit met behulp van een Canadese mijnfirma die wel wat zch in exploitatie van de oorspronkelijke locatie en elk gezin met een oprotpremie van $20.000 doneerde. Een gewenste geasfalteerde weg voor de trucks richting (Chileense!) havens ging de autoriteiten - en natuur- en toerismeorganisaties - echter een brug te ver. Het nieuwe San Cristobal is een saaie eentonige verzameling prefabhuizen naar efficient Amerikaans model.

Mijn digitale cameraatje geeft zo nu en dan signalen dat het hem allemaal wat teveel wordt, zo ook dezer dagen. Als gevolg geen kiekjes van de eerste dag door de Salar met de zoutvlaktes en Isla de Pescado.

De tweede dag wordt een behoorlijk eind hobbelen beloond met een reeks lagunas waar vele flamingo`s hun thuishaven hebben. Alleen voor hele scherpe ogen waarneembaar!

Na voor de bilspieren wederom een helletocht (breed zitvlak gewenst!) door Vallee Roccas Rojas bereiken we Laguna Colorada, tweede overnachtingsplek in het hoofdkwartier van het plaatselijke nationaal park.

Camel Trophy in de Salar de Uyuni!
Laguna Colorada is een spectaculair meer op ruim 4000m hoogte dat gevuld is met dieprood water vanwege een dichte concentratie aan mineralen. De randen worden gemarkeerd door poolachtige rotsen van zout, kalk en/of ander gipsachtig gruis. Ook hier vele en verschillende flamingosoorten.

Waarom de flamingo's juist hier leven hebben we, bij gebrek aan aannemelijke opheldering door de gids, maar een eigen theorie bedacht: De meren worden voorzien van warmwaterbronnen: niet onaardig als buitentemperaturen hier elke nacht onder de minus 15 duikelen en -30 het genoteerde record is!
`s Avonds wordt er via een krakend en piepend 'Flying Doctors'-radio een hartig woordje gewisseld met het reisburootje te Uyuni. Een hele rits beloftes blijken namelijk plots onzeker of op 'misverstanden' te berusten. Een typisch voorbeeld van de wijze waarop veel Boliveanen het opkomende toerisme benaderen: het op korte termijn binnenharken van zoveel mogelijk dollars, service (en dus enige lange termijnvisie) doet niet terzake. Gids marino die ons inmiddels wel mag, na platgevoerd te zijn met chocola en koekies, voert het woord en weet te regele dat alles verder verloopt zoals het ons is voorgespiegeld.

Na matig slapen crossen we tegen zessen in de vroege ochtend door Sol de Mañana waar geisers en mudpots voor merkwaardige geometrische verschijnselen zorgen.

Gelunched wordt te Aguas Termales Chalviri, na hier een plons in het 30 graden warme water te hebben genomen.

...

De trip eindigt met een stop bij de aanééngeschakelde Laguna Blanca en Laguna Verde, twee fascinerende meren aan de voet van de 6000m-hoge vulkaan Licancábur.
In de loop van de dag wordt voormalig Boliviaans grondgebied, maar nu dus Chileens territorium betreden.

vorig bericht | overzicht | volgende bericht