vorig bericht | overzicht | volgende bericht

Bolivia

2 augustus

Sucre

Van La Paz naar Sucre, oftewel van de officieuze hoofdstad naar de officiële hoofdstad van Bolivia. Deze 14-uur (voor zo`n 350 km) inbeslagnemende nachtelijke rit viel qua kou gelukkig mee, na horrorverhalen te hebben aangehoord van reizigers uit tegenovergestelde richting. Mijn bus bleek dan ook te beschikken over een stinkend warme verwarming en Sucre ligt 1500m lager dan andere zuidelijke bestemmingen als Potosí en Uyuni.

Aan koloniale pareltjes geen gebrek in Sucre: links en rechts de cathedraal, in het midden het protserige gemeentehuis.

Sucre heeft sinds de Spaanse intrede een voorname rol gespeeld in de bewogen geschiedenis van Bolivia. Oorspronkelijk gesticht door de Spanjaarden onder de naam La Plata in 1538, werd de stad later vernoemd naar de generaal Sucre, die de Spanjaarden in de bevrijding van Bolivia een beslissende nederlaag toebracht nabij het huidige Peruaanse Ayacucho. Peru en Bolivia, tot dan toe één rijk, werden opgesplitst. Alto Peru werd onafhankelijk en verkoos de naam Bolivia naar de grote held en bevrijder van Zuid-Amerika: Venezuelaan Simon Bolivar. Sucre werd de eerste president van de nieuwe republiek.

De onafhankelijksverklaring werd getekend te Sucre in Casa de Libertad (links). 6 augustus is sindsdien Nationale feestdag. Aanstaande maandag is het meer dan dat: de doodzieke huidige premier Suaréz zal zijn ambt neerleggen en overgeven aan de vice-president. Deze Suaréz leidde eerder overigens een dictoriaal bewind, bedacht zich later en kwam terug met een democratisch gekozen meerpartijen-regering. Anno 2001 wordt hij uitgezwaaid als ´'s lands vaderlijke generaal´.

De begraafplaats van Sucre is een fraai voortvloeisel van haar rijke historie: de rich and famous en andere personen die zich belangrijk voelden van het land uit die tijd rustten hier. Bescheidenheid was men vreemd: complete tempels, kapellen en mausoleums zijn verrezen. Meneer Argandoña, die ook al een kitscherig kasteel buiten de stad had laten bouwen, maakt het het bontst en laat zich graag eeuwig bewonderen in zijn steriele paleisje. Heeft je familie minder Bolivianos te spenderen, dan wordt je 'bij de rest' neergelegd.

Behalve het koloniale geweld, ook verder terug gegaan in de lokale geschiedenis. En wel zo´n miljoen jaartjes of pakweg 6. Enkele jaren geleden zijn op het terrein van de plaatselijke ENCI (ja, ook hier graven ze bergen compleet af) afdrukken gevonden van niets minder dan dinosaurussen. De huidige woesterij zou indertijd een binnenzee zijn geweest die door zware vulkaanuitbarstingen en klimaatveranderingen is verdwenen. De dikke aslagen hebben echter een beschermende uitwerking gehad en sporen geconserveerd. Zo zijn o.a. fossielen van een kikker en vissen aangetroffen, evenals plankton en rotswanden die ooit de zee trotseerden en gevormd zijn door de golven.

Welkom in Jurrassic Park te Sucre!

De fossiel van de kikker en - voor de condorogen - de voetafdrukken van de dinosaurussen. In totaal zijn er circa 5000 sporen aangetroffen van 150 verschillende dieren.

Ook al komt er flink wat creativiteit aan te pas om iets te zien in de sporen, een toeristische stunt lijkt het toch niet te zijn met enkele wetenschappers die hun naam eraan hebben verbonden, een 2 maanden geleden aangetroffen compleet skelet op een dag rijden van Sucre, National Geographic die aan een documentaire werkt en een slordige $40 miljoen (!) voor noodzakelijk verder onderzoek en conservering. Misschien dan toch maar even met Spielberg bellen?

vorig bericht | overzicht | volgende bericht