>

vorig bericht | overzicht | volgende bericht

Panamá

23 juni

Panama-Stad

Nog wat aardige shots ergens tussen San José en Panamá. Rechts is een plantage van de meer dan uitstekende Costaricaanse koffie.

Het gegeven dat San José, net als Mexico-Stad, in een vallei ligt omgeven door bergen gecombineerd met de aftrap van Costa Rica - Jamaica voor de WK-kwalificatie klokslag zeven uur en we hebben wederom een dollemansrit en scheuren met de vlam in de pijp richting de grens.
Eenmaal aangekomen bij de grens wordt gepauzeerd in een Chinees restaurant (waar er hier plenty van zijn) en kunnen we met de nasi op schoot direct aanschuiven bij de buis en worden we direct op nog twee goals getrakteerd ook! (voor de statistici: Costa Rica wint dankzij een late goal met 2-1). De bus vreet ook op Panamees terrein kilometers wat ons rond vijf uur in de vroege ochtend in Panama-Stad doet belanden. Niet echt ideaal dus, zeker niet met alleen maar dure hotels nabij (duur is minimaal $30). Mijn keuze valt daarom op het Casino waar ik enkele uren aan de bar hang om later met één van de eerste ochtendbussen richting het enige hostel dat Panama-Stad rijk is te vertrekken (zonder zakken vol Balboa´s rijker overigens).

Na ontbijt en douche shop ik wat rond bij reisbureaus op zoek naar een goedkoop enkeltje Lima. Na lang dubben is de beslissing genomen om Ecuador te skippen en de resterende tijd voornamelijk in Peru en Bolivia door te brengen. De route naar Buenas Aires is nog compleet onontgonnen terrein.

Verschillend van een half uurtje indrukken te Managua tot 6 dagen Mexico-Stad kent Panamá van alle Centraal-Amerikaanse hoofdsteden de ergste verkeersjungle. Taxi- en buschauffeurs voeren als voornaamste weggebruikers een continue oorlog om alleenheerschappij op de Avenida´s. Schijnbotsingen worden niet geschuwd, waarbij enkele overmoedige taxi´s daadwerkelijk in hun ongeduld een bus rammen. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat je er weinig van meekrijgt als een roestige Daihatsu een tank van een bus raakt. Voor de gekreukelde Jap bleek het echter een kansloze missie al probeert deze hortend en stotend door te rijden. Dat dit aan de orde van de dag is blijkt wel uit het missen van verschillende lichten, bumpers en het niet bepaald kreukvrije blik van alle luchtvervuilers.

Plaza de Cinqo Mayo is het Times Square van Panamá. 

Om een bestemming te voet te bereiken ergens in de stad moet je meerdere malen per dag overvallen worden door een kortstondige vlaag van levensmoeheid die je doet besluiten een een gevulde vijfbaansweg over te steken waar autobaansnelheden worden genoteerd. De bij mijn slaapadres nabij gelegen verkeersader heeft dan ook als veelzeggende bijnaam 'Tumba Muerto', vertaald zoiets als ´graftombe´.

Panama-Stad kent, analoog aan haar roerige geschiedenis, drie stadskernen.
Panamá Viejo is het oudste deel en dateert van voor de Spaanse komst. Deze oorspronkelijke locatie groeide eenmaal onder Spaanse invloed verder uit tot belangrijke handelspost tussen Noord- en Zuid-Amerika en doorvoerhaven over een geplaveide weg van de Pacific naar de Atlantische Oceaan. Net de vrede getekend baalde Engeland hier echter behoorlijk van op en daarom huurde de Konigin piraat Morgan in om de stad in te nemen en plat te branden.

En zo geschiedde...

Later herbouwden de Spanjaarden stad aan de baai in de typerende koloniale stijl. Casca Viejo is nu met een voor het merendeel arme bevoling een interessante volksbuurt met zowel verpauperde als reeds opgeknapte monumentale panden.

Aan de ander kant van de baai is de latere Amerikaanse dominantie duidelijk zichtbaar...

Het meest interessant aan Panama is natuurlijk het Kanaal. Na een mislukte Franse poging, tienduizenden aan tropenziekten overleden arbeiders en menig corruptieschandaal gaat de VS serieus aan de slag en in ruil voor financiering en aanleg verkrijgt het volledige zeggenschap over de gehele Kanaalzone. Geen eenvoudige klus met de te overwinnen hoogteverschillen en rotsbodem maar 15 augustus 1914 vaart het eerste schip door de 80 kilometer lange passage.

Drie sluizen maken een hoogteverschil van in totaal zo´n 30 meter tussen beide oceanen ongedaan. De sluizen van Miraflores even buiten Panama-Stad zijn de grootste.

Aan de entree van het kanaal liggen de schepen voor anker wachtend op hun beurt of stomen ze juist onder de brug Puente de las Americas door op naar de Stille Oceaan.

Zondags na 15 weken Centraal-Amerika vaarwel gezegd: op naar Peru!

vorig bericht | overzicht | volgende bericht