vorig bericht | overzicht | volgende bericht

Guatemala

14 mei

Guatemala-Stad

Behalve indrukwekkend was Tikal minstens zo slopend. De volgende dag dommel ik dan ook voorbij met een dagvullende bustocht naar Guatemala, de gelijknamige hoofdstad. Met de vele stops, militaire (standaard-) controles en gereden omweg komt de gemiddelde snelheid niet boven de 40 a 50 km per uur. Na ´s ochtends om half negen te zijn vetrokken komen we rond zevenen aan. Met twee Amerikaanse reizigers, alhoewel oorspronkelijk Duits en Iers, naar een nabij gelegen hotel. De hoofdstad nodigt niet echt uit tot een uitgebreide orientatie naar goedkope hotels in het avondduister. Hotel Spring is echter een prima keuze en met het delen van een enorme kamer valt de prijs nog mee ook.

In tegenstelling tot de twee spendeer ik de dag later wel in de hoofdstad, alvorens door te reizen naar het nabij gelegen Antigua. Guatemala-Stad is met circa 5 miljoen inwoners de grootste stad van Centraal-Amerika (Mexico niet meegerekend) en de hoofdstad van een land met een, zacht uitgedrukt, nogal roerige geschiedenis. De laatste twee eeuwen hebben op de regeringszetel dictaturen en hervormende partijen continue stuivertje gewisseld. Het land verdient daarmee zeker de benaming bananenrepubliek. Niet alleen figuurlijk maar ook lettelijk. Toen er eindelijk een socialistische regering aan de macht kwam in de jaren vijftig die een einde wilde maken aan de invloed van de almachtige landeigenaren van koffie, cacao en bananenplantages brak letterlijk de hel los. De regering werd afgezet door de bananenmaffia. Wie dit waren? Een grote internationale fruitboer, United Fruit Company, uit Amerika die we vermomd beter kennen als het huppelende Chiquita-meisje. En pasant was de CIA niet te beroerd een helpende hand toe te steken en brak voor Guatemala de daarop volgende 30 (!) jaar een zwarte periode aan van terreur en guerilla met vele doden. In 1998 is een einde gekomen aan deze periode van burgeroorlog en is er sprake van relatieve rust.

Coupplegers kunnen een nummertje trekken bij het Nationaal Paleis aan het Parque Central van Guatemala-Stad.

Guatemala is overigens niet de eerste hoofdstad van het land. Maar liefst drie andere steden zijn haar voor geweest in de geschiedenis van het land vanaf de Spaanse invasie. De volgende bestemming, Antigua, was lange tijd de hoofdstad van het land maar verloor deze status na een desastreuze aardbeving. Hierop werd besloten een nieuwe stad te bouwen, Guatemala. Dat dit weinig effect sorteerde bewezen de aardbevingen van o.a. 1917-1918 en 1976 die weinig heel lieten van de hoofdstad en een complete wederopbouw noozakelijk maakten.

De voortdurende dreiging van aardbevingen heeft ook op de creativiteit van de architecten haar sporen nagelaten. Alles staat in het teken van schokbestendigheid en het gros van de gebouwen zijn ontdaan van elke franje. Het resultaat is een Oosteuropees aandoend straatbeeld gedomineerd door grote betonnen kolossen.

De marktplaats van de stad doet denken aan een atoombunker en is half ondergronds aangelegd in dik beton.

Guatemala is zo lelijk dat het ook wel weer iets heeft. Een lelijkheid die wordt gecomplementeerd door een immer aanwezige smogdeken, druk chaotisch verkeer en neonreclame.

Regulering van lichtreclame kent Guatemala niet. Ziehier het resultaat.

Deze lelijkheid gaat snel tegenstaan en nodigt niet uit tot een lang verblijf. In de namiddag met de 'chickenbus', oude afgedankte Amerikaanse schoolbussen, naar Antigua.

vorig bericht | overzicht | volgende bericht